Vertikális vagy horizontális aszalógép?
A vertikális aszalók esetében a melegítő rész és a ventilátor a készülék alján található; a meleg levegőt lentről fújja felfelé a tálcákon keresztül. Az ilyen kialakítású gépek legnagyobb előnye a lényegesen kedvezőbb ár, emellett a kapacitás növelésének a lehetősége: ha több helyre van szüksége, akkor extra tálca ráhelyezésével könnyen növelhető az aszalási hely.
Komolyabb – és drágább – vertikális aszalók kínálnak egyszerűen mosható levegő szűrőt, ebben az esetben a levegő először a szűrőn halad át, eltávolítván a különböző szennyeződéseket, ami nagy előny lehet, ha porosabb környezetben használjuk.
A horizontális aszalók között, egyedüliként a CI IR D5 kínálja ugyanezt a funkciót.
Elsősorban az alacsonyabb árban jelentkező előny mellett, a vertikális aszalóknak fontos hátrányai is vannak. Mivel a levegő alulról jön, a tálcákon keresztül, így az egységes hőmérséklet megtartása a készülék különböző pontjain nehézségekbe ütközik. Az alsó tálcákon magasabb lesz a hőmérséklet és alacsonyabb a nedvességtartalom, felül pedig éppen ellenkezőleg. Így időről-időre a tálcák cserélgetésére van szükségünk, ami folyamatos figyelmet igényel, és még így sem könnyű elérni az optimális végeredményt. Másik kevésbé előnyös tulajdonság a magasabb nedvességtartalmú alapanyagoknál jelentkezik: ügyelni kell arra, hogy semmi ne csöpögjön a készülék aljába, hiszen az károsíthatja az ott elhelyezkedő motort illetve ventillátort. Végül a vertikális aszalók esetében a legelterjedtebb a műanyag tálca használata (bár ilyet találunk sok horizontális készülék között is), amely kétségtelenül olcsóbb, azonban a műanyag sokakban ellenérzést vált ki, joggal…
A horizontális készülékeknél a költségek magasabbak, a kapacitás pedig nem bővíthető. Ezek a hátrányok, amik viszont jelentős egyéb előnyökkel egészülnek ki. A készülék hátulján elhelyezkedő motor és ventilátor egységes hőmérsékletet és állandó aszalási eredményt biztosít az összes tálcán. Nincs szükség a tálcák cserélgetésére, így nincs szükség az aszalási folyamat felügyeletére sem. Mivel a tálcák kivehetők, ezért ha nagyobb alapanyagok szeretne aszalni, akkor egyszerűen eltávolít egy-két tálcát az aszalás megkezdése előtt, így magasabb élelmiszerek is könnyedén elférnek majd.
A horizontális aszalás megfelelőbb nagy nedvességtartalmú-, kevert-, vagy püré alapanyagok aszalása, szárítása esetén, utóbbiaknál tapadásmentes lap (akár sütőpapír) használata javasolt. Ilyen esetben számolni kell azzal, hogy ez kissé csökkenti a levegő áramlását, így érdemes lehet egy-egy tálcával kevesebbet használni.
A CI IR D5 aszaló, ha a ’Solar’ üzemmódot választjuk, nem a levegő keringetésével dolgozik, az alapanyagokat belülről melegíti infravörös sugárral, így ezzel az egyedülálló fejlesztéssel, nincs szükség a tálcák számának (és így a kapacitás) csökkentésére.
Cikkünk második részét ide kattintva tudja elolvasni.
Harmadik befejező részhez kattintson ide.