Alakor, az elfeledett ősgabona
Tisztaság, fantasztikus tulajdonságok
Az alakorbúza, a tönkölyhöz hasonlóan az egyik legtisztább gabonának számít. Ez annak köszönhető, hogy a magokat teljesen körbe zárja a búzakalász, így az úgy tud fejlődni, hogy a lehető legkevésbé érik a környezetünkben előforduló káros anyagok és környezeti hatások.
Mindamellett, hogy az alakor a hagyományos búzához képest lényegesen magasabb rost-, és lassú felszívódású szénhidrát-, valamint fehérje tartalommal bír, sokkal több esszenciális zsírsavat, foszfort, káliumot és B6 vitamint tartalmaz. Ezen felül egy pár egészen speciális tulajdonsága is van:
- Az alakor fehérje szerkezete (glutén szerkezete) 14 kromoszómából (míg a modern búzák 42-ből), ennek köszönhetően a legtöbb gluténérzékeny ember számára biztonságos a fogyasztása*.
- Az alacsony glutén tartalom miatt könnyebben és jobban emészthető, mint a többi gabona, és a benne lévő tápanyagok jobban fel tudnak szívódni.
- Magas a riboflavin tartalma, amely antioxidáns hatású, segít megkötni a szabad gyököket és csökkenti az öregedést.
- A hagyományos búzához képest 2x annyi A vitamint tartalmaz, mely fontos a szem egészségének megőrzésében és a rákmegelőzésben.
- Rendkívül magas a béta karotin és a lutein tartalma, melyek kombinációja segít a rák megelőzésben és a csökkenti az káros sugárzások okozta öregkori szembetegségek kialakulását, illetve védik az immunrendszert.
Alakor és a sütés
Az alakor viselkedése sütés közben leginkább a tönkölyhöz hasonlít. Kissé ragacsos, de mindeközben rugalmas tésztát eredményez. Érdemes feszesebbre formázni a belőle készülő kenyeret, mert a tészta terülékeny. Teljes kiőrlésű lisztje gyorsabban kel, mint a fehérliszt.
*Források:
Mezőgazdasági Technika cikke, 2018 január
Különleges illat és ízvilág
Már őrléskor észrevehető, hogy ennek a gabonának mások a tulajdonságai. Házimalomban őrölve textúrája por-szerű, sokkal lágyabb, mint a többi búzáé. Színe inkább aranyos, sárgás, semmint fehéres. Illata jellegzetesen komlós, édeskés. A belőle készült kenyerek, lepények és pogácsák speciális ízvilággal rendelkeznek.
Érdemes kipróbálni ezt a csodatevő gabonát és beiktatni a rendszeres étkezésbe!
*Az alakorbúza fogyasztását gluténérzékenység esetén mindig orvosi konzultáció előzze meg! További információ a glutémentes gabonákról itt olvasható.
Kedvenc alakoros receptjeink a Péklány lettem könyvből:
- kovászos alakorkenyér
- ősök kenyere
- kovászos áfonyás alakor muffin
- szedres túrós galette