Juhtúrós tönköly pogácsa magokkal
Hozzávalók
- 3 kiskanál só
- 100 g tej
- fél kiskanál kristálycukor
- 40 g friss élesztő
- 1 tojás
- 250 g vaj
- 500 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- ízlés szerint reszelt sajt
- 200 g tejföl
- ízlés szerint magok vegyesen (lenmag, tökmag, szezámmag)
- 200 g juhtúró
Elkészítés:
Házimalmon megőröljük a gabonát. Közben a langyos tejben a cukor hozzáadásával megfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez öntjük az összes többi hozzávalóval együtt. A vajat nagylyukú reszelőn reszeljük le és úgy adjuk a tésztához - így lesz omlós a tésztánk és nem kelt.
Ankarsum dagasztógépünk hengerfejének segítségével megdagasztjuk a tésztát 3-4 perc alatt, majd egy gombócot formálunk belőle. Így hűtőbe tesszük és egy órán át kelesztjük langyos helyen. Ezután kinyújtjuk tapadásmentes sodrófával kb. 2 cm vastagra hagyva a tésztát, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat egy kilisztezett felületen, és további 20-30 percig kelesztjük. A tészta megengedi, hogy újra meg újra összegyúrjuk a vége felé a szaggatásból kimaradt részeket. kétszeresére keltek a pogácsák, tojással megkenjük őket és magokkal és sajttal megszórjuk. Ezután előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük őket.