FB pixel

Teljes kiőrlésű kalács

Elkészítési idő 150 perc  
Sütési idő 35 perc  
Nehézségi szint Közepes  
Hozzávalók
  • 320 g tej
  • 25 g friss élesztő
  • 500 g alakorliszt, teljes kiőrlésű
  • 6 g vaníliás cukor
  • 3 tojássárga
  • 80 g kristálycukor vagy eritrit
  • 5 g só
  • 80 g olvasztott vaj

Javasolt eszközök, gépek:

Tészta dagasztás: Ankarsrum dagasztógépben

Kelesztés, sütés: Émile Henry kerámia sütőedényben

Elkészítési javaslat:

Az élesztőt elmorzsoljuk a langyos tejben és egy kiskanál cukorral megfuttatjuk. Addig várunk, míg a folyadék tetején habossá válik az élesztő. 

A többi hozzávalót belemérjük az Ankarsrum dagasztógép táljába, majd az élesztős folyadékkal együtt 6-8 perc alatt összedagasztjuk a tésztát a hengerfejjel. A vajat érdemes a dagasztási idő vége felé hozzáadni a tésztához. Amikor már a tészta felülete fényes, kivesszük a dagasztótálból, felgömbölyítjük, majd konyharuhával letakarva langyos helyre tesszük kelni 30-40 percre. Ezután a tésztát kettévesszük, kisodorjuk az egyes darabokat, összetekerjük őket és kivajazott Émile Henry kerámia sütőformába tesszük kelni 45 percre. Közben a sütőt előmelegítjük 190 fokra, és amikor a tészta megkelt, tetejét megkenjük tojással, majd megsütjük 30-35 perc alatt. Jó étvágyat hozzá!

 

Tipp: teljes kiőrlésű kalács bucikat is készíthetünk ebből a tésztából, amihez az Émile Henry crown bread maker edényét ajánljuk. 

Emile Henry Crown Baker, Ceramic Bread Maker, Made in France on Food52