Teljes kiőrlésű kakaós csiga
Hozzávalók
- 100 g víz
- 8 g só
- 150 g tej
- 40 g friss élesztő
- 1 tojás
- 100 g vaj
- 600 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 80 g méz
- 180 g kakaópor és cukor keveréke (50-50%)
Javasolt eszközök, gépek:
Dagasztás: Ankarsum Assistent dagasztógépben
Elkészítési javaslat:
Megőröljük Salzburgi malmunkon pár perc alatt a bio búzát. A lisztet átszitáljuk, hogy a tészta szellősebb legyen és jobban keljen.
Az élesztőt 1 dl tejben elmorzsoljuk és egy kiskanál cukrot teszünk hozzá, majd 15 percig pihentetjük. Ezalatt az élesztő szépen felfut.
A liszthez hozzátesszük a tejet, vizet, az élesztős keveréket, a lágy vajat, a mézet és a sót ezután hozzádolgozzuk a tésztához és megdagasztjuk kézzel vagy az Ankarsrum dagasztógép hengeres fejével 6-8 perc alatt. A tésztából gombócot formázunk,majd 30 percre letakarva érni hagyjuk. Ezután a tésztát téglalap alakúra nyújtjuk tapadásmentes sodrófával. A tészta felületét megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk kakaó és cukor keverékével (50-50%).
A tésztát feltekerjük, és minden hajtásnál a külső oldalát is megkenjük vajjal. Ha kész a tekerés, kb. 2 cm-es szeleteket vágunk belőlük, melyeket egyesével sütőpapírral kibélelt tepsire teszünk. A tetejét megkenjük tojással, majd kelni hagyjuk 30-40 percen át. Ezután előmelegített sütőbe sütjük 200 fokon 15-18 percet.
A csigák elkészíthetőek lekvárral, dióval, fahéjjal vagy akár nutellával is!
Jó étvágyat hozzá!