Mézeskalács teljes kiőrlésű lisztből
Hozzávalók
- 70 g vaj
- 400 g alakorliszt, teljes kiőrlésű
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 2 kiskanál őrölt fahéj
- 3 evőkanál zsír
- 1 kiskanál őrölt szerecsendió
- 70 g barna cukor
- 2 tojás
- 125 g akácméz
Elkészítés:
Az átszitált lisztbe beletesszük a tojásokat, a szódabikarbónát, a vajat, a fahéjat, a szerecsendiót és a mézet. Egy kis lábasban felmelegítjük a cukrot lassú tűzön (karamellizáljuk) egy pár csepp vízzel, figyeljünk rá, nehogy leégjen. Amikor forr, hozzá tesszük a 3 púpos evőkanál zsírt, majd amikor az is elolvadt, az egészet hozzáöntjük a tésztához. A tésztát összekeverjük, majd amikor összeáll, megszórjuk a tetejét liszttel és egy éjszakán át hideg helyen pihentetjük.
Másnap a tésztát kinyújtjuk, formára szaggatjuk és előmelegített sütőben 180 fokon 10 perc alatt megsütjük. Ha a tészta puha is marad 10 perc után, ne süssük tovább, mert így marad omlós és puha a mézeskalács.
Jó étvágyat hozzá!