Kizárólag teljes kiőrlésű lisztből is lehet szellős kenyeret sütni!
Régóta kutatjuk, hogy 100%-ban teljes kiőrlésű lisztből, hogyan lehet omlós, nem túl tömény, szépen kelő kenyeret sütni. Az egyik módszer a kovász, melyet hamarosan bemutatunk oldalunkon, megfelelő sütési hőfokkal kombinálva. Merthogy bizony a kenyér is olyan, mint a szűzpecsenye, először be kell zárni, hogy közepe omlós és puha maradjon.
A másik módszer - melyet eddig egyedül a joghurtos tönköly kenyérben sikerült 200%-osra fejleszteni – egy olyan titkos recept, mely kifejlesztése vagy megszerzése nagyon hosszú időt, tapasztalatot és szerencsét igényel. Most szerencsénk volt, egy kedves kollegánk ajánlotta – szintén házimalom rajongó – ezt a fantasztikus receptet. Ahogy a bevezetőben írtam, a szánk is tátva maradt.
Fontos dolgok, hogy a kenyér úgy sikerüljön mint a miénk:
- a kenyér kizárólag házimalomban őrölt friss lisztből készüljön, bio gabonából
- a sütési hőfokokat be kell tartani
A házi pékek legjobb társa
A Natur Projekt azzal a céllal alakult, hogy megmutassa a mai háziasszonyoknak az otthoni kenyérsütés és lisztőrlés előnyeit, annak szépségét, természet közeliségét és egészségre gyakorolt hatását. A kenyérsütés sokkal többről szól, mint összetevőkből összeállítani egy kenyér formájú valamit, de erről a küldetésünkben, és blog cikkeinkben is már többször megemlékeztünk.
Célunk, hogy ha valaki (szerencsére egyre többen) beszerez egy Salzburgi házi malmot, a vele őrölt lisztből és a fehér liszt teljes elhagyásával is csodálatos kenyereket, kifliket, zsömléket, pizzát süssön. Ebben szeretnénk mi a legjobb társa lenni a házi pékeknek: olyan eszközöket, recepteket és gabonákat kínálni, melyek segítségével mindez lehetséges. A közeljövőben cikksorozatot indítunk az egyes ősi gabonákról: alakor, tönköly, rozs, hogy minél többen megismerjétek ezeket a csodálatos gabonákat.
Íme a csoda recept
- 250 g frissen őrölt alakorbúza
- 125 g frissen őrölt tönkölybúza
- 125 g frissen őrölt rozs
- 375 ml langyos víz
- 2,5 dkg friss élesztő vagy egy csomag szárított élesztő
- 2 TK méz
- 2 TK só
- fél EK olíva olaj
- kenéshez: 2 EK víz és 1 EK olíva olaj
- ízlés szerint magok, fűszerek
Mi most friss élesztőből készítettük a kenyeret. A langyos vízben egy evőkanál mézzel megfuttattuk az élesztőt. Ha valaki szárított élesztőt használ, az összes összetevőt egyszerre keverje össze. Közben Salzburgi Malmunkon megőröltük a kimért búzákat. Az összes összetevőt egy nagy tálba öntöttük, beleértve a megfuttatott élesztőt és 10 percig pihenni hagytuk keverés nélkül.
Ezután összegyúrtuk a tésztát, mely meglehetősen ragacsos volt. Eleinte tálban, majd a lisztezett munkapulton gyúrtuk összesenkb. 4 percig. Ezután kelesztő tálba tettük, és 40 percig kelni hagytuk meleg helyen. A tészta több, mint duplájára kelt legnagyobb meglepetésünkre. Ezután óvatosan megformáztuk (hosszú rudat csináltunk felénél összehajtottuk és összetekertük) és kivajazott sütőformába tettük, majd további 15 percig kelesztettük.
A sütőt előmelegítettük 250 fokra, ezen sütöttük a kenyeret 10 percig, majd 200 fokon további 30 percig. Az elején a sütő aljába egy tepsibe vizet tettünk, hogy gőz keletkezzen.
Próbáljátok ki ezt a fantasztikus kenyeret!